Katinka van der Kooij - De NDSM-werf: speelplek voor jong en oud

Katinka van der Kooij
19/03/2020
Katinka van der Kooij
19/03/2020

De NDSM werf: speelplek voor jong en oud

Amsterdam Noord wordt volgebouwd. De nieuwe wijken worden gepromoot als duurzaam. Dat gaat over het energieverbruik van de gebouwen. Maar hoe zit het met de kinderen die daar opgroeien? Wat is duurzaam voor hen? Als psycholoog en bewegingswetenschapper heb ik daar een even simpel als bekend antwoord op: vrije speelruimte. Een van beste speelruimtes in Noord is de NDSM werf maar de komende jaren wordt ook die bedekt met flatgebouwen.

Fysieke activiteit is goed voor je lichaam: het vermindert risico op diabetes, hartaandoeningen en depressie. De World Health Organization adviseert ten minste 1 uur fysieke activiteit per dag en voor kinderen onder de vijf jaar zelfs drie uur per dag. De belangrijkste voorwaarde om zulke activiteit mogelijk te maken is ruimte. Op en neer springen voor een game console is niet genoeg. De NDSM werf biedt een prachtig oppervlak voor zulk actief spel. Zelfs bij regen. Dan biedt de vrij toegankelijke loods een gigantische overdekte speelplaats. Helaas blijkt uit onderzoek van de stichting Jantje Beton dat een derde van de kinderen tussen de 6 en 12 nooit of maar een keer per week buiten speelt. Er is niet genoeg ruimte, of buitenspelen is niet aantrekkelijk genoeg. De kinderen uit het onderzoek vroegen vooral om spannende speelplekken.

Buitenspelen is niet alleen goed voor het lichaam, het stimuleert ook het brein. Door verschillende dingen uit te proberen (exploreren) ontwikkelen kinderen unieke vaardigheden en leren ze om te gaan met momenten waarop iets niet lukt. De klassieke speeltuin nodigt daar niet altijd toe uit. De glijbaan, wipkip en schommel hebben een duidelijke functie. Keer op keer doe je hetzelfde met steeds een kleine succeservaringen. Mijn onderzoek in NEMO liet zien dat wanneer kinderen in een computerspel steeds horen dat ze iets goed doen, ze minder gaan exploreren. In tegenstelling tot de wipkip, nodigt de urban jungle van de NDSM wel uit tot exploreren. De kunstwerken aan het plafond werpen bewegende schaduwen op de grond. Buiten liggen betonblokken verspreid alsof ze in een hagelbui zijn achtergebleven. Omdat er geen auto’s zijn, kunnen kinderen veilig ontdekken hoe ze de ruimte kunnen gebruiken. Zo leren ze dat ze plezier halen uit actief spel wat weer uitnodigt tot meer spel.

Ten slotte is de NDSM ook voor mij als moeder een fijne plek. Terwijl mijn zoon op zijn loopfiets schooiert, kijk ik naar de kunstwerken, droom ik over vroegere feesten en drink ik met vrienden koffie bij het Noorderlicht café. Kortom, de NDSM werf is niet alleen cultureel erfgoed en broedplaats maar ook de ideale speeltuin voor kleuters. Zo’n veelzijdige plek mag niet verloren gaan.